Ce se intampla cu job-urile in UK dupa Brexit?
Unul dintre cele mai mediatizate subiecte din presa de astazi, este Brexit-ul.
Dupa votul din 23 iunie 2016, in care 51,89% dintre participanti, au votat pentru iesirea din Uniunea Europeana a Regatului Unit, lumea s-a divizat. Reprezinta un moment istoric in functie de care va depinde soarta europenilor pe piata fortei de munca si nu numai. Imigratia a fost citata de multe ori, ca fiind un motiv major pentru care britanicii au votat pentru iesirea din UE.
Pana in momentul de fata, chestiunile legate de imigranti nu sunt deloc sigure, necunoscandu-se detaliile cu privire la iesirea din UE. Exista guri care spun ca acestea nu se vor schimba foarte mult, deoarece UK are nevoie de ei, in conditiile in care acestia sustin in mare parte economia britanica.
Problema imigrantilor ingrijoreaza intreaga comunitate europeana, iar negocierilor vor fi extrem de dure si vor dura destul de mult timp.
DECI, ce se intampla cu romanii care sunt deja acolo sau cu cei care imigreaza in urmatorii doi ani?
Prim-ministrul, Theresa May, spune ca va mentine libertatea miscarii in UE, totusi politicienii pro-brexit isi doresc introducerea unui permis de munca, urmand sa decida cati imigranti sunt admisi pe an, cu conditia ca acestia sa aiba o oferta de munca solida. O alta idee este ca acordarea permisele de munca sa fie diferita in functie de sectorul de munca. Probabil, britanicii isi doresc ca imigrantii sa nu mai beneficieze de sistemul de sanatate, dar sa contribuie la sistemul de taxe si impozite. Ceea ce va fi intens negociat de catre ambele parti.
Momentan, nu s-a schimbat nimic pe piata fortei de munca, britanicii avand in continuare nevoie de forta de munca europeana, in principal din estul Europei si cel mai probabil, conditiile vor fi mai bune pentru cei care imigreaza in Marea Britanie in urmatorii doi ani, pana la definitivarea acordului de iesire din UE, decat pentru cei care isi vor dori sa faca acest pas dupa. Deci, acum este momentul pentru schimbarea locului de munca.
Oficiul de responsabilitate bugetara spune ca imigratia este critica pentru reducerea impactului fiscal cauzat de imbatranirea populatiei. Acelasi raport anticipeaza ca cererea in domeniul constructiilor, asistenta sociala si asistenta medicala va fi in jur de 47,000 de angajati pe an. In domeniul HORECA(ospatar, bucatar, barman, camerista) va fi in jur de 60,000 pe an. Chiar si in domeniul agriculturii se preconizeaza necesitatea imigrantilor. Per ansamblu, industria britanica va avea nevoie de cel putin 100,000 de imigranti pe an.
Theresa May a mai declarat ca rezidentii Marii Britanii ar trebui sa isi aduca familia inainte de Brexit, incercand sa sugereze ca lucrurile se vor schimba destul de mult. Dar ramane de vazut ce si cum. Vom reveni cu detalii pe masura ce acestea vor aparea.