fbpx

Cum se obține permisul de ședere în Marea Britanie după 31 decembrie 2020

19 nov., 2020

Cum se obține permisul de ședere în Marea Britanie după 31 decembrie 2020

Permis de ședere in Marea Britanie

Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană, iar acest lucru va avea efect asupra românilor care locuiesc și muncesc în UK. Pentru a beneficia în continuare de drepturile actuale pe teritoriul UK, românii aflați pe teritoriul UK înainte de 31 decembrie 2020 trebuie să solicite obținerea noului statut de ședere în Marea Britanie, respectiv ”settled” sau ”pre-settled status”, până la 30 iunie 2021.

Sfârșitul perioadei de tranziție (31 decembrie 2020) va marca încetarea aplicării legislației europene în Marea Britanie. Cetățenii europeni (inclusiv români) sosiți după această data se vor supune noului regim de imigrație valabil de la 1 ianuarie 2021.

Cum știi pentru ce statut trebuie să aplici:

  • Statutul SETTLED se aplică cetățenilor europeni și membrilor de familie ai acestora care au locuit în Marea Britanie o perioadă neîntreruptă de 5 ani la data aplicării
  • Statutul PRE-SETTLED se aplică celor care au locuit în Marea Britanie pentru o perioadă mai scurtă de 5 ani, până la data de 31 decembrie 2020 și le permite acestora să acumuleze cei 5 ani necesari aplicației de SETTLED (este obligatoriu să aplicați pentru statutul de settled inainte de data expirarii statutului de pre-settled).

Aplicanții trebuie să dovedească: naționalitatea, identitatea, rezidența ​continuă* și să furnizeze date privind cazierul judiciar** (dacă acesta există).

* Prin rezidență continuă se înțelege faptul că absențele din UK nu trebuie să depășească 6 luni sau mai puțin raportat la orice perioadă de 12 luni.

** Cetăţenii UE care au condamnări penale mai mari de un an de închisoare nu vor mai putea intra în Marea Britanie de la 1 ianuarie 2021, a anunțat Ministerul britanic de Interne. 

Posesorii de:

Residence Card – trebuie să solicite, de asemenea, statutul în cadrul noului sistem de inregistrare

Indefinite Leave to Remain – se recomandă sa aplice pentru noul statut

Numai persoanele care se află deja în UK înainte de 31 decembrie 2020 pot solicita noul statut de rezident!

Cererile trebuie depuse până la 30 iunie 2021!

Un ghid complet cu informații despre obținerea permisului de ședere găsiți pe site-ul guvernului britanic, tradus în limba română.

https://www.gov.uk/guidance/settled-status-for-eu-citizens-and-their-families-translations.ro

Veți găsi acolo informații despre cine trebuie să aplice pentru permis de ședere, acte necesare, termene de depunere, condiții pentru ceilalți membri ai familiei etc.

Informațiile sunt din surse oficiale, respectiv site-ul Ministerului român de Externe (www.mae.ro) și site-ul Guvernului britanic (www.gov.uk) 

admin