fbpx

Informații despre NINO

31 iul., 2017

Informații despre NINO

NINO – National Insurance Number

Numarul de asigurare este un numar unic de identificare care centralizeaza contributiile sociale platite in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, fiind necesar persoanelor care desfasoara activitati in calitate de angajat/lucrator pe cont propriu, precum si a persoanelor care solicita prestatii sociale contributive sau necontributive in acest stat.

Este emis de catre serviciul public de ocupare Jobcentre Plus din cadrul Departamentului pentru Munca si Pensii.

El este atribuit pe viata si nu este transmisibil, nu expira si nu costa nimic!

Noi iti stabilim o programare la cel mai apropiat Jobcentre in vederea obtinerii NINo, imediat ce ajungi la angajator si care va fi in aproximativ 2-3 saptamani. Tu vei primi la cateva zile o scrisoarea care va confirma data interviului si va specifica ce documente trebuie sa prezinti la interviu.

Pentru a putea obtine NINO, trebuie sa prezinti anumite documente :

  • documente care sa ateste identitatea ( pasaport/ buletin sau permis de conducere sau certificate de nastere/adoptie/casatorie )
  • documente care sa ateste derularea raporturilor de munca( oferta de angajare sau contract de munca)
  • dovada adresei( contract inchiriere si scrisoare de luare in spatiu, facturi utilitati ).

Aceasta programare se obtine sunand la numarul de telefon 0845 600 0643 intre 8am-6pm.

La oficiul Jobcenter trebuie sa prezinti fie scrisoarea pe care ai primit-o, fie numarul de referinta(pe care ti-l vom trimite noi obtinut in urma convorbirii telefonice) si ar fi bine sa ajungi cu cel putin 15 minute mai devreme, sa iti inchizi telefonul mobil.

Interviul consta in cateva intrebari cu privire la cetatenie, data venirii in UK, motivele pentru care soliciti NINo si te va ajuta eventual sa completezi un formular necesar aplicatiei, apoi sa prezinti documentele solicitate(sunt acceptate doar documetele originale, nu si copii, insotite de traduceri legalizate acolo unde este cazul).  Dureaza in jur de 5-10 minute. La finalul interviului ti se inapoiaza scrisoarea si ti se retine pasaportul pentru verificare ( dureaza cam 10-15 minute) si o hartie ce confirma ca ati aplicat pentru NINo , cu un numar provizoriu.

Dupa interviu, daca aplicatia are success, vei primi numarul NINo prin posta cam in 3-4 saptamani; daca nu are succes, tot prin posta vei primi o scrisoare prin care esti anuntat ca aplicatia a fost respinsa, precum si motivele respingerii.

admin