fbpx

Locuri de muncă pe Insula Guernsey. Permis de muncă, viză de călătorie

11 dec., 2020

Locuri de muncă pe Insula Guernsey. Permis de muncă, viză de călătorie

După 1 ianuarie 2021, odată cu intrarea în efect a Brexitului, va înceta și libertatea de mișcare: toți cetățenii UE care călătoresc în alte scopuri decât turistice vor avea nevoie de viză pentru a ajunge pe Insula Guernsey. Pe lângă viză, cei care vin să lucreze vor avea nevoie și de documentul de Management al Populației.

Insula Guernsey este un teritoriu cu statut special al Marii Britanii, situat în Canalul Mânecii, între Anglia și Franța. Nu face parte nici din Marea Britanie, nici din Uniunea Europeană, dar până la Brexit a avut același statut, ca și cum ar fi fost parte.

De la 1 ianuarie 2021 vor fi reguli noi de călătorie și de muncă în Guernsey. Iată care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoașteți.

Documente de călătorie

Dacă ești cetățean UE și ai primit permis de ședere sau de pre-ședere, poți călători cu actul de identitate sau cu pașaportul pînă pe 31 decembrie 2025.

Dacă nu ai permis de ședere sau de pre-ședere și vrei să ajungi pe Insula Guernsey pentru a munci, de la 1 ianuarie 2021 vei putea călători doar pe baza pașaportului.

Ca turist, până pe 1 octombrie 2021 vei putea călători pe baza actului de identitate sau a pașaportului; după această dată, numai pe baza pașaportului.

Cum se obține viza

Cea mai importantă schimbare de la 1 ianuarie 2021 este că cetățenii UE care vin să lucreze în insula Guernsey trebuie să aplice pentru viză înaite de a face călătoria. Aplicarea se poate face după ce persoana a primit permisul de la Managementul Populației.

Deci și permisul de muncă, și viza trebuie obținute înainte de a călători spre Guernsey.

Aplicarea pentru viză se face pe portalul Guvernului britanic și include o taxă a cărei valoare depinde de durata permisului de la Managementul Populației:

Cei care obțin permise de muncă pentru mai mult de 12 luni pot veni însoțiți de soție/parteneră și copil (sub 18 ani); aceștia vor trebui să aplice pentru viză separat.

Cum se obține permisul de la Managementul Populației

Pentru a putea munci în Guernsey, trebuie să obțineți un permis de la Managementul Populației, înainte de a aplica pentru viză.

Permisul se obține aplicând pe portalul: https://gov.gg/populationmanagement

Pașii care trebuie făcuți îi găsiți în documentul atașat dedesubt, paginile 3 și 4:

Viza si permis Insula Guernsey

admin